Flere og flere husstande benytter sig af solceller for at være miljøbevidste, samtidig med at der er en økonomisk gevinst at hente. Men hvordan fungerer solceller?
Solceller fungerer på den måde, at det lys som solen giver laves om til strøm. Det er lyset, der aktiverer solcellerne og ikke selve solen. Men lyset kommer fra solens stråler. Derfor kan der også godt laves strøm, selvom der er overskyet. Solcellerne producerer jævnstrøm, og styrken afhænger så af lyset. Størrelsen på solcelleanlægget spiller også ind på styrken.
Solceller er lavet af stoffet silicium, der er tilsat bor og fosfor. Solcellernes lys der bliver til elektricitet kan kun bevæge sig i en retning, fordi solcellerne er en halvleder. Derfor er det en ensrettet elektrisk strøm.
Rent teoristik er anlægget tilsluttet med et elkabel, der er forbundet med en vekselretter. Vekselretteren har den funktion, at den kan transformere jævnstrøm til vekselstrøm. Vekselstrømmen kan derefter anvendes direkte i boligen. Hvis man skulle producere mere el, end man selv bruger, kan man sende den overskydende del ud på det almene el-net. Det overskud kan man tage gratis tilbage, oftest i vintermånederne, hvis det skulle være nødvendigt. På den måde kan man gemme sit strøm.
Solceller kan omsætte 20% til strøm
De bedste solceller på markedet kan lave op til 20% af lyset om til strøm. Det betyder også, at solceller kan fungere som et rigtig godt supplement til den normale strøm. Det vil også kunne ses på elregningen, at du har solceller. Derfor kan solceller på sigt tjene sig selv ind igen. Det er også værd at tage med, at hvis du vil anskaffe dig et solcelleanlæg, så kan du få statstilskud til anskaffelse og opsætning af dit anlæg. Derfor skal du ikke betale hele udgiften selv.
Skal der lidt beregninger på, uden at det bliver alt for teknisk, så tager det nogle år før et sådanne solcelleanlæg er tjent hjem. Men det giver stadig et godt tilskud, og jo før man får investeret, jo bedre. Man kan snildt få dækket strømforbrug til vaskemaskine, tørretumbler, robotstøvsuger, opvaskemaskine og tv, med et mindre anlæg.
Det er især i mindre sommerhuse at det er interessant, der er det godt nok begrænset hvor mange der har vaskemaskine og tørretumbler, men en robotostøvsuger (eller alm. støvsuger, robot-udgaven suger dog en del mindre strøm end den almindelige støvsuger)., et TV og lidt opladning af tlf’er og pc’ere vil et lille anlæg i et sommerhus snildt kunne klare.
Solceller er fremtiden
Det bliver mere og mere moderne med solceller, og det skyldes ikke mindst, at miljøet er i fokus. Grøn energi skal med tiden være den førende energikilde, og solceller er blandt det mest moderne inden for grøn energi. Derfor er solceller også fremtiden. Der er mange gode grunde til at investere i et solcelleanlæg. Det er godt for miljøet, du kan spare penge på regningen og tjene anlægget ind igen. Ligeledes kan du få statstilskud til anskaffelse og opsætning. Flere og flere vil i fremtiden benytte sig af solceller. Er du blevet lidt bidt af idéen om solceller, så kan du læse meget mere om dem – og grøn energi generelt – på BioMatch.dk.