Som de dannede og orienterede verdensborgere vi alle er blevet, efter den stigende globalisering og teknologiske udvikling, har vi alle hørt om det pressede klima. Hvad vi hver især kan gøre for at forebygge vores truede jord, har mange efterhånden overvejet. Det er, i dag, blevet kutyme at have affaldssortering, og at genbruge er efterhånden blevet mere moderne end smarte, nyproducerede biler. Lige netop bilerne, har været et stort emne ift. den progressive bevægelse, mod en grønnere verden.
Elbiler er det nye sort
Siden lanceringen af den første bølge elbiler, i starten af 1900-tallet, har store bilfirmaer og potentielle købere, set forventningsfuldt mod denne nye teknologi. Elbilerne har, over hundrede år, udviklet sig fra tøffende prototyper, til den lækre Tesla, som blev lanceret i 2008. “Tesla Motors”, blev den første bilproducent, der kunne lancere en elsportsvogn, og vandt dermed verdensomspændt opmærksomhed. Tesla har uden tvivl stået forrest med den grønne fakkel, når vi snakker om en omkalfatring af vores forbrugeriske samfund, til et mere bæredygtigt.
Hvorfor er elbiler en god ide?
Rent miljømæssigt, er fordelene ved at have en elbil meget store. Elbiler udleder ikke CO2, og danner derved ingen lokal forurening. Elbilen oplades om natten, hvor energien til dette vil kunne komme fra bæredygtig energi. Dette værende vind eller solenergi, som, på sigt, kan ledes tilbage til elnettet, dermed spares det overskydende elforbrug. Motoren i en elbil er, selv sagt, ikke en dieselmotor, og producere derfor næsten ingen støj. Energieffektiviteten i en elbil, er mere end 300% så effektiv som en traditionel, benzin/diesel drevet motor.
Strøm til el biler – er der nogle ulemper?
Selvom elbilen, efterhånden, har fået sig et godt og solidt ry, på de danske veje, er den dog ikke helt perfekt, endnu. Strøm til el biler kan meget vel komme fra bæredygtige kilder, det kan dog lige så godt komme fra CO2 baserede energi kræfter. Dette værende f.eks. kulfabrikker, som i den grad sprøjter carbondioxid ud i atmosfæren. Et andet mén elbilen har, er dens høje anskaffelsespris. Elbilen er, trods sin stigende popularitet, stadigvæk forholdsvis dyr at anskaffe sig, bilen kræver nemlig dyre dele, og stiger dermed i indkøbspris. Herudover er der stadig et par komplikationer med strøm til el biler, som ikke altid oplader lige effektivt.
Hvad kan der ellers gøres for miljøet?
Hvis man ønsker at kunne tage den grønne kappe på, og være forkæmper for en grønnere hverdag for os alle sammen, bør man overveje andre muligheder, end bare elbilen. For selvom elbilen er en god idé, og et glimrende alternativ til det benzindrevne køretøjer det også en mulighed slet ikke at eje en bil. For dem der bor inde i byen, kan elbilen være rar at køre i, grundet sin lydløshed, men i mange tilfælde har vi danskere faktisk slet ikke behov for bilen. Mange lader bilen stå i garagen, hvis dagen byder på en kop kaffe med vennerne, da der er dyrt og besværligt at parkere inde i byen. Derfor bør bilkøbet overvejes, og måske endda skiftes ud, med en opsparing til en grønnere hverdag.