I 2018 er et af de store omdiskuterede emner især indenfor politik; klimakrisen. Procentdelen af vælgere der vurderer miljøbeskyttelse til at være et af Danmarks vigtigste politiske problemstillinger, er steget fra 12% i 2012 til 28% i 2015. Danmark er et af de førende lande indenfor grøn energi, men det kan være svært for det enkelte individ, at få en følelse af at der er noget de kan gøre for, helt generelt set, at redde verden.
Men det er der! Hvis ikke alle individer beslutter sig for at skifte til mere miljøvenlige alternativer i hjemmet, så ender de store forandringer verdens politikere tager, med at være ligegyldige. Som et kæmpe plus oveni at du faktisk kan være med til noget så uhåndgribeligt som at redde verden, så er det faktisk endda en god og grøn måde at spare penge på.
Spar på elektronikken
Rigtig mange nøjes med bare at klappe deres computer sammen når de er færdige med at bruge den, og den får kun lov til at lukke helt ned hvis den løber tør for strøm. Det var først i 2013 at EU indførte en regel om at elektronik kun må have et standby-forbrug på maksimalt 1W.
Så alle elektroniske enheder der er lavet før 2013, har altså ikke haft noget loft på hvor meget elektronik de måtte bruge i standby-mode. Dette er ensbetydende med at rigtig mange elektroniske enheder, såsom computere eller spillekonsoller, spilder flere 100 kr. om året, kun i standby-mode.
Luk ned for strømspildet i køkkenet
Danske køkkener overalt i landet, er fyldt med elektronik der bruger strøm unødvendigt. For både køleskabet og fryseren gælder det, at strømforbruget hæves, hvis temperaturen stiger. For køleskabet gælder det, at den konstant skal holde en temperatur på -5 grader. Nu lavere den skal gå i temperatur, nu mere strøm skal den bruge. Et godt tip kunne derfor være fx at lade dine rester køle ned inden du putter dem i køleskabet, så den ikke skal bruge ekstra energi på at gøre det.
Fryseren arbejder efter det samme princip
Den skal til gengæld holde sin temperatur helt nede på -18 grader, og den samme regel gælder med at nu lavere temperaturen er, nu mere strøm skal den bruge. Så der er ingen grund til at sænke temperaturen til mere end nødvendigt. Udover dette er det et godt tip at holde fryseren fuld. Hvis den er det, så hjælper madvarerne nemlig, ved at holde hinanden kolde.
Du bliver varm om hjertet, af at spare på opvarmning
Opvarmning af hjemmet er ofte hvor en typisk dansker ender med at bruge halvdelen af sit årlige energiforbrug, og der skal derfor ikke særlig meget til for at kunne spare på dette område. Lignende princippet med fryseren og køleskabet, så nu koldere det er, nu mere energi bliver der brugt. Det er derfor en rigtig god ide at lufte ud kort og intensivt, i stedet for over en lang periode. For bliver møblerne kolde, så tager det mere energi før huset er ordentligt opvarmet til den temperatur, du nu engang har sat den til at skulle opvarme til.